Hogyan lehet ma Magyarországon "szabadúszóként" dolgozni?
2017. március 08. írta: msparis

Hogyan lehet ma Magyarországon "szabadúszóként" dolgozni?

Lehet-e egyáltalán?

Ez a poszt most nem az utazásról fog szólni, de még csak nem is Thaiföldről. Hacsak annyiban nem, hogy az utazók is szeretnének megélni valamiből, és mivel állandóan úton vannak, egyértelmű, hogy irodai munka, helyhez kötött munka szóba sem jöhet. Akkor mégis miből lehet megélni utazóként?

Az önkénteskedésről, házőrzésről most nem írnék, majd egy másik alkalommal. Elsősorban az a kérdés foglalkoztat, hogy van-e ma lehetőség magyar nyelven "szabadúszni", és most itt nem a tengerre gondolok, mert bár kellemesen meleg, pénzt még nem nagyon hozott a konyhára.

Ha a googleba beírjuk, hogy szabadúszók, akkor az első találat egy film lesz, mely rendőrökről szól, Robert de Niroval, biztos jó film, de ez nem az, amit kerestem. A többi találat is inkább a film köré csoportosul.

 

Egyáltalán kik azok a szabadúszók?

Az egyéni vállalkozók szabadúszók? Végül is, nevezhetjük annak is őket. Én azokat a személyeket nevezném szabadúszóknak, akik nem helyhez kötötten végzik a munkájukat, akik online, egy laptop segítségével szeretnének dolgozni. Függetlenül attól, hogy tevékenységét egyéni vállalkozóként végzi-e vagy valamilyen céges formában. Függetlenül attól, hogy éppen mely pontján van épp a világnak. Ha van wifi, és eszköz tud dolgozni.

entrepreneur-696966_960_720.jpg

Milyen munkákat lehet rábízni egy szabadúszóra?

A válasz már gondolom többek fejében meg is fogalmazódott. Olyat, amihez elegendő a laptop, a wifi, az online jelenlét. Rengeteg ilyen munka van, igaz? Pl:

- Virtuális asszisztens (akár egy webshophoz, tud válaszolni az ügyfelek kérdésére, segít a rendelésben, adatot rögzít, akár teljes körű online szolgáltatást nyújt)

- Grafikai munkák elvégzése - igen ehhez már kell végzettség, vagy tapasztalat

- Programozás, weboldal szerkesztés - széles a paletta, az egyszerűbb weboldalak elkészítéséhez nem kell óriási programozói ismeret

- Adatrögzítés

- Social Media menedzser - különféle oldalak kezelése, tartalomszerkesztés, hirdetés

- Fordítás

- Online nyelvtanítás

- Blogírás

Folytathatnám még a sort, Nem is az a gond, hogy nem lenne olyan munka, amit ne lehetne kiadni egy szabadúszónak. De akkor mégis miért nem annyira megy itthon? Nem találja meg egymást a munkaadó és a szabadúszó? Ez sem lehet gond, van már rá hazai platform. Ezen az oldalon jól látszik, hogy sokkal több a munkát kereső, mint a munkát adó. Akkor mi a hiba? Nincs meg a kellő bizalom? Nem tartunk még ott? Ahogy észreveszem, igény lenne rá. Egyre többen gondolják úgy, hogy digitális nomád életformát választanak, azaz szabadúszókká válnak. Válnának, ha tudnák, hogy gyorsan lesz munkájuk. Egyre fontosabb lesz az emberek életében az online jelenlét. Itt nem arról van szó, hogy gépek vennék át az emberek helyét, hanem arról, hogy kisebb vagy nem állandó munkákra nem kell felvenni egy teljes állású személyt, hanem oda lehet adni egy alvállalkozónak, szabadúszónak. Hát nem éri ez meg jobban? Én nagyon örülnék ha foglalkozhatnék tartalom szerkesztéssel, írással, blogolással. Akár lehetne egy erre specializálódó oldal is. Az "írók" feltöltenének ide cikkeket kúlönféle témákban és akinek kellene belőle meg tudná venni.

coffee-1276784_960_720.jpg

Eddig nem írtam arról, hogy természetesen van működő oldal "freelancereknek", csak, hogy ez nem magyar. Ott aztán találsz munkát dögivel, és vannak fenn magyar munkaadók és keresők is szép számmal. Kezdőként nem a legkönnyebb feladat munkához jutni, de nem lehetetlen. Ja igen, és elengedhetetlen, hogy tudj angolul legalább.

Szóval keresem még rá az igazi választ, hogy miért nem működik ez itthon, remélem, hogy idővel megérkezik, vagy inkább beindul a szabadúszók foglalkoztatása. Elvégre is azt olvastam, hogy a külföldi "freelancerek" szeretik Budapestet, gyakran telepszenek le itt, mert számukra olcsó és szép környezetben tudnak dolgozni.

Egyébként március 11-én rendezik meg hazánkban az első Freelancer Fesztivált, ahol külföldi és magyar előadók mesélnek, okítanak. Ha érdekel a téma, mindenképpen menj el rá!

 Fotók: pixabay.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandorutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr1512321509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2017.03.09. 06:30:16

" ahol külföldi és magyar előadók mesélnek, okítanak. " és ott azt is megmondják, hogy mint szabadúszó, hogy vegyük le a lábunkról azt a baromi nagy súlyt?
Sejtem a választ: migrálj.

felső határ nincs 2017.03.09. 06:30:20

'Én azokat a személyeket nevezném szabadúszóknak, akik nem helyhez kötötten végzik a munkájukat, akik online, egy laptop segítségével szeretnének dolgozni.'

Ezek nem szabadúszók. A szabadúszók jogilag önnállóak, ilyen a legtöbb ügyvéd, pénzügyi tanácsadó, szakértő, örömlány, bárki aki számlára dolgozik. Vannak olyan laptoppal dolgozó irodai alkalmazottak, akik home officban nyomják, sok könyvelő, fordító, nekik nem kell - mindig - 'bent' lenni, de ettől nem szabadúszók.

msparis 2017.03.09. 06:34:36

@villamos alóli kacaj nem mindig őszinte:
Egész pontosan mit értünk "baromi nagy súly" alatt?

msparis 2017.03.09. 06:41:42

@felső határ nincs:
Szerintem, aki home office-ban dolgozik az távmunkát végez, az megint más, nem rájuk gondoltam. Hm..az örömlányok meg sem fordultak a fejemben :-)

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2017.03.09. 07:45:05

@msparis:
Csomagban: a magyar "vállalkozásbarát" környezetet.
süti beállítások módosítása