Thaiföldön is van húsvét?
2017. április 10. írta: msparis

Thaiföldön is van húsvét?

Ez lesz az első húsvét, amit nem a megszokott családi környezetben töltök el, sőt mintegy 10000 kmre onnan. Nem kerül húsvéti sonka és főtt tojás a vacsoraasztalra, nem hoz a nyúl csokitojást. Hozott persze mást, annyi élményt és változást, amiről álmodni sem mertünk volna. Több alapkövet leraktunk és haladunk előre.

Szóval, thai húsvét.... Nem. Nincs. Viszont idén a mi húsvétunk majdnem egybeesik a thai újévvel. A thai újév (Songkran) mindig április 13-15. között van. Régebben csillagászok számolták ki az idejét, de néhány éve rögzítették a dátumot. A wikipedia szerint 1888-ig innentől kezdődött az új év, most már csak az ünnep maradt fenn, az új év kezdete náluk is január 1. (Tudtad, hogy Thaiföldön idén 2560-ot írnak? Buddha születésétől számolt idő, de egyébként használják a hagyományos katolikus alapokon nyugvó időszámítást is.)

Érdekes újévi hagyomány a locsolkodás. Mindenki vizes tállal, vízipisztollyal felszerelkezve indul az utcára. Senki nem marad szárazon! Így egy kicsit mégiscsak olyan lesz nekünk, mintha tényleg húsvét lenne. Gondolom nem fogjuk megúszni szárazon mi sem. :-)

A thaiok ilyenkor "Sa-wa-di pi mai" -val köszöntik egymást, ami annyit tesz "Boldog új évet!" Ez a legnagyobb ünnep Thaiföldön, fesztiválokkal, rendezvényekkel is készülnek a locsolkodáson kívül.

Így ezzel a poszttal kívánunk mi is boldog új évet! Akarom mondani boldog húsvétot nektek! 

water-fight-989540_640.jpg

Fotó: Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandorutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr5812395855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása